De mest minneverdige og delbare videosnuttene, bildene og filmene vi kommer over i sosiale medier er ikke nødvendigvis av pur Hollywood-kvalitet. Ofte er det autentisitet vi tiltrekkes av, noe som ofte understrekes av at innholdet er filmet med mobilkameraet eller filmet på sparket. Det finnes nok av kattevideoer og Tik-Tok videoer der ute som understreker dette.

Når det er sagt stilles det stadig større og større kvalitetskrav til særlig YouTube-videoer. Godt bilde med kvalitetslyd er synonymt med en grad av autoritet. Å vekke autoritet gir seeren tillit til at merkevaren din er en profesjonell aktør som vet hva de driver med.

Derfor er en sunn blanding av autoritet og autentisitet noe du bør ha i tankene når du lager visuelt innhold for bedriften din.

Videre følger 5 nyttige huskeregler for å få gode videoer:

 1. Godt lys
 2. God lyd
 3. Uforstyrret område
 4. Komfortabelt
 5. God bakgrunn

1. Godt Lys

Du har kanskje hørt at god lyssetting faktisk er viktigere enn hvor dyrt kamera du har? Det er definitivt noe i dette.

Godt lys kan man i utgangspunktet få til hvor som helst, men dette er lettest å kontrollere i et helt lystett rom. Hvorfor? Fordi utendørs forandrer lyset seg kontinuerlig.

Vil du altså ha full kontroll i studioet ditt, trenger du gode lamper. Her kan blant annet lamper fra Aputure nevnes, da de produserer et lys som gir fine, naturtro farger. Aputure 120D Mark 2 er for eksempel en lampe vi kan anbefale.

I tillegg til naturtro lys og fine farger er mykt lys å foretrekke. Rett og slett så det ikke ser ut som du sitter midt i solsteika på svaberget.

For å få til dette trenger du derfor en softbox eller et bounce card som et supplement til lampen.

Softbox: dette er et nyttig hjelpemiddel du fester på lampen (se bildet under). Denne boksen sørger for en jevn, myk spredning av lyset, slik at blant annet harde skygger reduseres. Du kan tenke på dette som noe tilsvarende lyset som kommer fra vinduet ditt. Bare at du kan kontrollere det!

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

VJUS leier ut blant annet denne softboxen på Hygglo.

Bounce Card: Denne har mange navn men alltid samme funksjon: å reflektere/styre eksisterende lys slik at du kan kontrollere den i større grad. Denne er ekstremt nyttig å bruke når lyskilden er svak med lite spredning.

Ofte vil en slik reflektor ha flater i hvitt, gull og sølv.

 • Den hvite flaten gir en naturlig refleksjon av lyset.
 • Flaten i gull vil forandre temperaturen i lyset slik at hudtoner ofte fremstår som litt varmere og livligere.
 • Flaten i sølv forandrer også temperaturen i lyset til en mer “kjølig” look. Der gull gir en varmere look, sørger sølv altså for en motsatt effekt.

2. God lyd

God lyd er mer enn 60% av totalopplevelsen. Du har sikkert kommet over videoer på YouTube hvor bildet er godt, men lyden er så dårlig at du raskt hopper videre til en annen video. De fleste av oss har nemlig langt lavere toleranse for dårlig lyd enn dårlig bilde.

Når det kommer til mikrofon trenger du ikke det dyreste som finnes der ute. Du kommer stort sett i mål med Zoom sine opptakere, eller en shotgun mikrofon fra RØDE.

På samme måte som å få et godt bilde gjelder det å bruke omgivelsene fremfor utstyret for å få gode resultater. Hvor god lyd du får avhenger nemlig av hvordan rommet du spiller inn i høres ut.

Denne artikkelen ville blitt umåtelig lang hvis vi skulle tatt for oss komplett lydbehandling av studioet ditt. Som en god huskeregel vil vi derfor si: det er viktig å dekke til store, nakne flater i rommet med noe som absorberer lyden/vibrasjoner.

For eksempel – uten et teppe på gulvet vil romklang være mye mer tilstedeværende.

Og jo mindre romklang, jo bedre lyd får du å jobbe med.

 

3. Uforstyrret område

Lite er så frustrerende som stadig å bli avbrutt av den ene forespørselen etter den andre, selv om du har sagt at du skal gjøre noen opptak.

Sørg derfor for å finne et egnet rom som ligger et stykke unna anleggsarbeidere, lunsjplanleggerne og skravlebøttene på jobb!

 

4. Gjør studioet komfortabelt

Det er en stor fordel å være komfortabel i studioet ditt. Til syvende og sist vil det ha stor påvirkning på hvordan du og dine eventuelle gjester fremstår i videoen også.

Noen faktorer som du bør huske på for å gjøre det mer komfortabelt for både deg og gjestene:

 • Du bør legge opp til at studioet ikke kontinuerlig blir forstyrret av andre folk eller lyder.
 • Vifte/Aircondition du kan sette på i mellom innspillinger! Det kan nemlig bli ganske så hett foran lampene. Særlig hvis rommet mangler vinduer og hvis du har flere folk i rommet.
 • Et lite sminkehjørne er nyttig! Mange er opptatt av hvordan de ser ut og hvordan de vil fremstå på videoen. Derfor er det flott om du tenker på å ha et sminkested i nærheten
 • Frukt og kaffe.

Og ikke glem stoler for å slappe av mellom seansene! Innspillinger tar alltid litt lengre tid enn man tror.

 

5. God bakgrunn

Skal du være ekstra fin på det kan du gå til anskaffelse av ruller (som du kan se i videoen under). Slike ruller, eller backdrops, gjør det enkelt å bytte bakgrunn til andre farger osv, men det krever også en del setup.

Du kan også velge en bakgrunn basert på rommet du faktisk befinner deg, men da blir du ofte bundet til denne bakgrunnen til all slags videoinnspilling.

Om det er greit er noe du selv må ta en avgjørelse på, men bruk gjerne kreativiteten din! Er det noen planter i rommet som hadde sett bra ut i bildet? Noen dekorative lys du kan plassere i bakgrunnen?

 

VJUS Studioutleie

God lyd er nok for mange det mest utfordrende punktet i denne artikkelen. Her har vi i VJUS brukt mye tid på lydbehandling av studioet vårt. Støy er én faktor – akustikk er en annen.

Dette er svært viktig, men kan være utfordrende uten et dedikert studio. Bare hør forskjellen i videoen under!

I videoen kan du se forfatteren av denne artikkelen fortelle litt om vårt eget studio som vi leier ut i Torggata 17B i Oslo.

Trenger du profesjonell kvalitetsvideo kan du undersøke våre tjenester nærmere på denne siden!